Õppejõud Hans Põldoja ja Terje Väljataga

14 December 2012

e-portfoolio ja pädevused


7. kodutöö ülesanne.


E-portfoolio on personaalse õpikeskkonnana kasutatav veebipõhine keskkond, mis võimaldab kasutajal pädevusstandardiga seotuna esitleda enda õppimist või ametialast arengut tõendavaid materjale (refleksioonid, dokumendid, tunnistused jms). E-portfoolio võimaldab läheneda õppimisele õppijakesksemalt, kus õppur ise organiseerib oma tegevusi, muuta õpitegevused paindlikumaks, rõhutab elukestvat õpet, lisaks toetab e-portfoolio kasutamine pädevusepõhist hindamist. Tulevikku vaadates võib hinnata, et e-portfooliost saab uut tüüpi dünaamiline CV, kuhu on salvestatud kogu elutöö, millest luuakse erinevates formaatides vaateid esitamiseks kas sõpradele ja perekonnale, koolile, tööandjale, tööintervjuul või sisseastusmiseksamitel. E-portfooliosse salvestatud andmed on muudetavad ning neid saab hõlpsalt värskendada vastavalt vajadusele (Laanpere, M., Tammets, K., 2009, 37)


Oma e-portfoolio pidin tegema jaanuariks 2010 kui kandideerisin Tiigrihüppe SA koolitajaks. Oli antud kindlad nõuded, mis e-portfoolios ka  kajastuvad. Vähel haaval olen täiendanud ning sügisest väheke soiku jäänud. Samas oma TLÜ magistriõpingute blogide nimekirja linkinud e-portfooliosse. Nii, et minu praeguseid enesetäiendamisi ning nö. arengut on mingil määral näha ka õpingute blogides.

Enda e-portfoolio olen koostanud sisuhaldussüsteemiga Joomla. Valikuks osutus tegevuse vabadus ja omaloomingulisus. Nii mitmetel e-portfooliote tarkvaradel on kindlad tegevused, mida saab rakendada. Joomlaga takistusi ei teki kui siis ainult oskustega, kuid siis on jälle kursusekaaslane Taimi, kellega arutada ja katsetada.  :)

Üldiselt olen enda e-portfooliot kasutanud mitmel rindel: Tiigrihüppe koolitajana (läbi viidud koolitused ja reflektsioon), koolis töötajana (algus aegadel sai mõned teemad ja ülesanded postitatud) ja põhinedes CV´le (minust endast). Mulle tundub, et see viimane teema on kõige sisukam. Sisaldab töökogemust, haridusteed, täiendkoolitusi, pädevusi (TH SA koolitaja pädevused ja Üldhariduskoolide õpetajate haridustehnoloogilised pädevused), erinevates projektides osalemine, esinemised ja publikatsioonid, hobid (kodulehed, fotod, käsitöö jt), minu järjehoidjad (netvibes) ja pildigalerii. E-porfoolio blogis kajastan õpilastöid, mis on valminud koostöös arvutiõpetusega.

Mida annaks paremaks muuta?
Seda veel pole välja mõelnud, kuid Taimi postitust lugedes tekkis samuti mõte, et miks pole veel teiste TH koolitajate e-portfooliosid sidunud enda e-portfoolioga. Juhul kui tekib situatsioon, kus keegi ei taha avalikult enda e-portfooliot teistega jagada siis alati saab lehe nö parooli alla panna ning sisse logides saab näha vajaminevaid aadresse :)

Kasutatud materjalid:
Laanpere, M., Tammets, K. (2009). Õpetajate kogukonnad ja portfooliod. K. Pata, & M. Laanpere (Toim.), Tiigriõpe: haridustehnoloogia käsiraamat. Tallinn: TLÜ informaatika instituut.

No comments:

Post a Comment