Õppejõud Hans Põldoja ja Terje Väljataga

24 November 2012

Õpivõrgustikud

6. kodutöö ülesanne

Minu jaoks tähendab võrgustik kui kogukonda, kus on tähtis omavaheline koostöö. Kogukond on grupp inimesi, keda ühendavad ühised huvid, tegemised, eesmärgid ja ka probleemid. Koostöö omakorda aitab lahendada, nt probleeme, arendada ideid, jagada teadmisi/juhendeid jne. Samas kui võrgustikus jagatakse õpetusi ja näpunäiteid, saaks edaspidi nimetada õpivõrgustikuks. Tegutsevat kogukonda saaks nimetada ka praktiliseks kogukonnaks. Lisades juurde virtuaalsuse - suunduksin jälle algusesse ehk võrgustikku. Võrgustiku suhtluskanaliteks: e-list, skype, foorum, Facebook jm suhtluskanalid + reaalselt kokkusaamised.

Antud seletuse proovisin märkida mõttekaardile (Joonis 1), mis koostatud WiseMapping keskkonnas.


 


Joonis 1. Õpivõrgustiku lahkamine

Erinevate võrgustikega olen kokku puutunud ning nii mõndasidki võib nimetada ka õpivõrgustikeks. 

100% õpivõrgustikud on loodud Koolielu portaalis, täpsemini kuuludes erinevate kursuste kogukondadesse. Antud kursuste kogukondades on materjalid (prinditavad ja videojuhendid), mida võimalik kasutada, vastavalt vajadusele.

Õpivõrgustikuks võib lugeda ka, nt e-Kooli adminnide gruppi, kes suhtlevad e-kirja teedpidi ning enamjaolt teemadeks küsimused ning vastused, kui juhendid administreerimiseks.

Samuti ei saa mainimata jätta ka Tiigrihüppe koolitajate võrgustikku, millest on põhjalikumalt kirjutanud Taimi ja maininud ka Viive. Arvan, et sellest tuleb juttu ka Piretil :)

Lisaks on Tiigrihüppe SA´l  ka erinevad projektid (TeadusTiiger, TehnoTiiger, TikiTiiger, Tiigrirobot), kus suhtlus on põhiliselt e-kirja teedpidi, kuid vähemalt kord aastas - suvel on ka paari päevalised koolituspäevad.


Kindlasti tuleb mainida ka magistri õppe raames meie kursuse Skype gruppi, kus saab suhelda ööpäevaringselt. Tekkides arusaamatusi või küsimusi siis suheldes kurusekaaslastega need eelpool mainitud teemad saavad selgust :) Google grupi list toetab samuti omavahist suhtlemist ja teadete edasi andmist.

Antud võrgustikud on siiani olnud väga toetavad, informatiivsed ja tegusad. Mõni võrgustik tegusam kui teine. Kuuludes võrgrustikku ja jälgides + postitades ka enda mõtteid ning oskusi, mõjutab see vägagi enesearengut. Juhtub nii mõnigi kord kui juttu tuleb teema, mida veel ei ole uurinudki:)

Võrgustiku eksisteerimiseks kasutatavad tehnoloogilised vahendid minu nägemuses võiksid olla alloleval Joonisel 2.

 

Joonis 2. Võrgustikus eksisteerimiseks ja arenemiseks vajalikud tehnoloogilised vahendi

Olen Taimi väitega nõus, et  võrgustikuna eksisteerida ja areneda on vaja: õpihimu, koostöövalmidust, julgust, teineteisemõistmist, usaldust, kokkulepetest kinnipidamist, loomingulisust, jt. Tehnoloogia poole pealt on meil vaja arvutit või tahvelarvutit või vähemalt nutitelefoni, millega kasutada ühistöövahendeid ja suhtlusvahendeid.

No comments:

Post a Comment